Harghita va găzdui în 2027 titlul de Regiune Gastronomică a Europei, conform unei decizii a Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) anunțată de oficialii consiliului județean. Regiunea va oferi o serie de evenimente și proiecte pentru a evidenția patrimoniul său gastronomic, reprezentând o combinație de tradiții maghiare, românești și armenești. În afară de aceasta, județul atrage călători interesați de explorarea naturii sau de vacanțe wellness. Printre cele mai vizitate locuri se numără rezervația naturală Sfânta Ana-Tinovul Mohoș, Cheile Bicazului și Salina Praid. Harghita oferă și mai multe stațiuni balneare, printre care Brosec și Băile Tușnad, observatoare de urși, parcuri de faună sălbatică, multe castele și conace, unele oferind și opțiuni de cazare. De vizitat în județ este și biserica fortificată din Dârjiu, declarată monument UNESCO în 1999.
Timișoara, capitala europeană a culturii în 2023, rămâne o destinație atractivă pe tot parcursul anului. O vizită în piețele centrale – Unirii, Sfântul Gheorghe, Libertății și Victoriei – dezvăluie multe despre istoria orașului, patrimoniul arhitectural și amestecul de influențe culturale. O serie de muzee, dintre care muzeul de artă din Timișoara sau Muzeul Satului Banat, oferă perspective noi asupra orașului. Noul Muzeu al Apei, amplasat pe locul primei stații de tratare a apei potabile din oraș, prezintă istoria, tehnologia, ingineria și arhitectura locului. Muzeul Consumatorului Comunist este o locație informală care replică un apartament tipic din acea eră și este plin cu mobilier, obiecte decorative, îmbrăcăminte, cărți, jucării și alte obiecte pentru gospodărie. Casa Instituțiilor Europene, un centru multicultural al EUNIC Romania, situat în bastionul Maria Theresia, este un legat al programului Capitală Europeană a Culturii. Orașul găzduiește mai multe evenimente care pun filmul, arta contemporană, arhitectura și jazz-ul în centrul vieții culturale. Art Encounters Biennale adună expoziții, dezbateri și alte evenimente speciale pentru a oferi un spațiu “unde artiștii și publicul se întâlnesc pentru a explora chestiunile presante ale trecutului, prezentului și viitorului”. Festivalul de Jazz JAZZx adună nume internaționale în concerte ținute în principalele piețe ale orașului, în timp ce Ceau, Cinema! și Taifas se concentrează pe filmul european, tinerii cinești și educația cinematografică. Orașul are numeroase parcuri, de la Parcul Regina Maria istoric la cele Centrale și Alpinet, sau Parcul Botanic. Băile râului Bega reprezintă o altă opțiune pentru explorarea naturii, fie pe jos, fie cu bicicleta.
Satele săsești tradiționale permit vizitatorilor să descopere unele dintre ultimele peisaje medievale din Europa. Înaltimile Transilvaniei – o zonă de biodiversitate variată, unde sunt prezervate practicile agricole tradiționale – au multe dintre acestea, printre care și Alma Vii. Biserica fortificată a satului, cu zidăria sa compusă atât din piatră din secolul al XIV-lea, cât și cărămizi artizanale din secolul al XVI-lea, a văzut secole de meșteșug. Proiectul său de renovare a fost printre câștigătorii premiilor Europene de Patrimoniu Europa Nostra anul trecut, aducând și mai multă atenție satului. Proiectul de reabilitare își propune, printre altele, să integreze biserica și mai mult în viața comunității, oferindu-i spațiile interioare și exterioare o utilizare multifuncțională. În timp ce se află în Alma Vii, vizitatorii pot învăța despre istoria și tradițiile locului sau pot degusta delicatese locale. În jurul satului, turiștii pot merge pe jos sau cu bicicletele în satele Richiș sau Moșna. Pentru cei care doresc să exploreze mai mult din patrimoniul săsesc al zonei, Mediașul se află la doar 18 km distanță.
Situri de patrimoniu, arhitectură tradițională și peisaje variate fac parte din oferta Olteniei de sub Munte, o regiune din sudul României care acoperă teritoriul a șase localități din județul Vâlcea, respectiv Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Băile Olănești. Aici se află Parcul Național Buila-Vânturarița, o zonă Natura 2000 cu chei, peșteri, păduri vechi și peisaje carstice. Zona se mândrește cu o bogăție de monumente istorice, de la mănăstiri, ermitaje și biserici, inclusiv cele rupestre, la diferite exemple de arhitectură tradițională și obiceiuri. Printre acestea se numără mănăstirea Hurezi, un sit UNESCO. Meșteșugul ceramicii de la Horezu, de asemenea pe lista patrimoniului UNESCO, este specific regiunii. Vizitatorii vor găsi, de asemenea, aici exemple de arhitectură tradițională din construcțiile semi-fortificate (cule) din Măldărești. Prin eforturile Asociației Kogayon, Oltenia de sub Munte trebuia să devină un geoparc UNESCO, o desemnare împărtășită doar de alte două locuri din țară – Țara Hațegului și Ținutul Buzăului. Reticiența autorităților locale și ambiguitățile legislative au pus proiectul până acum în așteptare.
Nu doar o destinație, ci mai multe, Via Transilvanica străbate zece județe, oferind călătorilor șansa de a descoperi o natură diversă și un patrimoniu cultural. Traseul de mare distanță acoperă județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți, și evidențiază 12 situri din Patrimoniul Mondial UNESCO. Poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare de cei dornici să descopere cele șapte ținuturi culturale și istorice: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Tășuleasa Social, organizația nonprofit din spatele proiectului, a conceput-o ca un proiect social, oferind comunităților aflate în prag de dispariție șansa de dezvoltare economică prin turism. Accentul se pune pe comunitățile locale și interacțiunea, produsele și serviciile pe care le pot oferi. A fost acest focus care i-a adus traseului unul dintre premiile Europa Nostra pentru implicarea și conștientizarea cetățenilor în 2023, în plus față de premiul alegerii publicului mai târziu în același an. Semnalizarea proiectului este o parte integrantă a conceptului. Pe parcursul celor peste 1400 km, drumeții vor găsi marcaje din piatră naturală (andesit) instalate la fiecare kilometru, împreună cu indicatori de culoare portocalie. Acești indicatori au fost realizați în cadrul taberelor de sculptură de pe campusul Tășuleasa Social de sculptori români sau străini. Mai multe ghiduri au fost întocmite pentru a-i ajuta pe cei care intenționează să acopere traseul. Acestea sunt disponibile în mai multe limbi.
Citeste articol integral pe www.romania-insider.com
Sursa & Foto Credit- “www.romania-insider.com”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Atentie: Cititi Termeni si Conditii